Home » News and Opportunities » KONKURS LabCitoyen 2017 – “Ljudska prava u gradu”

KONKURS LabCitoyen 2017 – “Ljudska prava u gradu”

Program Francuskog instituta u Srbiji LabCitoyen svake godine okuplja mlade frankofone osobe iz celog sveta na teme vezane za ljudska prava, koristeći francuski jezik kao sredstvo za razmenu mišljenja i akciju. Ove godine, tema programa LabCitoyen odnosiće se na ”ljudska prava u gradu” i na mesto koje svako ima u tom kolektivnom prostoru.

Svaki kandidat koji ispunjava uslove konkursa treba da napiše članak na francuskom jeziku (maksimalno dve stranice teksta) i opiše grad sutrašnjice u čiji razvoj bi želeo da bude uključen ili u kojem bi želeo da živi na osnovu sledećih kriterijuma :

  • održivi grad : kontrola energetske potrošnje (obnovljivi izvori energije, termička izolacija zgrada…)
  • povezani grad : mobilne aplikacije (zajednički prevoz kolima i podela troškova, mesta za parkiranje u gradu, zagađenje vazduha u gradu…)
  • lokalna i participativna demokratija (građanska saradnju, mesto za informisanje, razgovor, participativni budžet…)

Nagrada za odabranog kandidata je boravak u Parizu od  2. do 10. jula 2017. godine, u organizaciji Francuskog instituta (koji preuzima troškove povratne avionske karte od Beograda do Pariza, troškove smeštaja, ishrane i obuke) i prilika za učešće na konferencijama, debatama, okruglim stolovima i radionicama na francuskom jeziku, kako bi se podstaklo razmišljanje o ulozi gradova u zaštiti ljudskih prava.

Svi uslovi i detalji konkursa se nalaze na stranici Francuskog instituta u Srbiji.

Krajnji rok za prijavu: 4. april 2017. godine.