Home » News and Opportunities » Otvoreni pozivi za Erazmus Mundus zajedničke master programe

Otvoreni pozivi za Erazmus Mundus zajedničke master programe

Erasmus Mundus Joint Master Programmes (EMJM) su integrisani međunarodni studijski programi na master nivou koje izvodi konzorcijum univerziteta iz različitih zemalja širom sveta.

EMJM programi se izdvajaju po svojoj akademskoj izuzetnosti i na njih se upisuju najizvrsniji studenti iz zemalja širom sveta, a deo njih dobija EMJM stipendije.

EMJM intenzivno promovišu razmenu studenata, zaposlenih i gostujućih predavača, a studenti su u obavezi da borave na najmanje dva univerziteta iz različitih zemalja u toku svojih studija.

Studenti koji uspešno završe EMJM program dobijaju zajedničke diplome (tj. jedne pojedinačne diplome koju dodeljuju najmanje dva univerziteta iz različitih zemalja) ili više diploma (od univerziteta iz konzorcijuma).

U toku oktobra i novembra se otvaraju pozivi za većinu EMJM programa. Potrebno je imati u vidu da svaki zajednički master program ima sopstveni rok za podnošenje dokumentacije, koji je neophodno proveriti na sajtu samog programa.


Spisak Erazmus Mundus zajedničkih master programa dostupnih za apliciranje za upis u akademsku 2022/2024. godinu, možete pogledati u katalogu Erazmus Mundus zajedničkih master programa. Katalog sadrži i linkove ka veb-sajtu svakog pojedinačnog master programa do koga se dolazi klikom na akronim pored naziva programa.

Pregled EMJM programa koji odgovaraju profilima studenata sa PMF-a nalizi se ovde:

Za konkretna pitanja i nedoumice u vezi sa konkursima za pojedinačne Erazmus Mundus zajedničke master programe, potrebno je obratiti se kontakt osobi navedenoj na sajtu datog programa. Za sva opšta pitanja u vezi sa ovim programima, možete se obratiti i Kancelariji za međunarodnu saradnju PMF-a: erasmus@pmf.uns.ac.rs